Het gaat maanden langer duren voordat schildklierpatiënten weer het medicijn Thyrax Duotab bij de apotheek kunnen krijgen. Geneesmiddelenfabrikant Aspen Pharma laat in een brief aan artsen en apothekers weten dat het pas in het tweede kwartaal van 2017 de voorraden denkt aan te vullen. Eerder zei de fabrikant nog dat het medicijn tussen september en november van dit jaar weer beschikbaar zou zijn.

Sinds begin dit jaar konden patiënten nog maar moeilijk aan het middel komen via hun apotheek. Een groot deel van de 350.000 schildklierpatiënten in Nederland is inmiddels noodgedwongen overgestapt op een vervangend medicijn.

Medicatie en dosering luisteren bij schildklierpatiënten echter nauw – kleine veranderingen kunnen de hormoonhuishouding flink in de war schoppen. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) is daarom een onderzoek gestart naar de kwaliteit van leven van patiënten die door het tekort getroffen zijn.